Чи варто очікувати нових цінових рекордів: в Україні різко подорожчають два популярні продукти

За прогнозами аналітиків, в Україні суттєво подорожчають яйця та цибуля, які наприкінці 2022 року і навесні 2023 року вже були рекордсменами за вартістю. Збільшення ціни пов'язують з витратами на зберігання ті зменшенням пропозиції на ринку, пише Today.ua.
Стрибок вартості цибулі
Як повідомив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, урожай овочів у 2023 році був хороший. На даний час триває активний продаж, а після нового року будуть поставлятися продукти з-за кордону.
Зараз ціна цибулі на 70-80% дешевше, ніж торік. Тоді овоч коштував до 70 грн/кг, а зараз – 13-15 грн/кг. Така ціна обумовлена тим, що за рік налагодилася ситуація з логістикою та добривами.
Різке подорожчання цибулі очікується наступної весни, втім воно не буде таким сильним, як 2023-го. Максим Гопка вважає, що ми можемо побачити вартість близько 40 грн/кг.

"Я думаю, що ціна збільшуватиметься. Але такої, як минулого року, ми не побачимо. У нас навесні була імпортна продукція, а тоді в імпортних постачальників теж були проблеми з виробництвом, і тому це позначилося і на нас", – повідомив експерт.

Стрибок вартості яєць
Ціна яєць залежить від сезону. Минулого року цей продукт став "золотим" – вартість сягала 80 грн за десяток. Потім спостерігалось зниження, коли влітку вони коштували до 35 грн. На даний момент десяток яєць коштує 45-70 грн за десяток.
Несприятлива ситуація у 2023 році пояснюється зменшенням поголів'я курей на тлі руйнування птахофабрик, а також енергетичною кризою. Проте весною пропозиція збільшилася, тому ціна впала.
За словами Максима Гопки, хоча зараз поголів'я курей зростає, проте виробництво яєць все одно низьке. Україна продовжує експортувати продукцію до ЄС, при цьому приватні господарства скорочують пропозицію. За таких умов ціни можуть досягти рівня 2022-го року.

"До кінця року реальна вартість може встановитися у середньому на позначці 60-70 грн. Виросла також і собівартість виробництва, особливо на електроенергію. Наразі ще дещо стримує ціни низька вартість кормів та протеїнових компонентів", – пояснив аналітик.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment